Afdrukken (pop-up)
Je bent hier: Nieuws en actualiteit | Dag van de Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg

Publicatie: donderdag 23 juni 2011

Wat is mantelzorg?

'Mantelzorg'. Het is een modern woord voor iets wat mensen al eeuwenlang doen: elkaar dragen en met zorg omringen.

Wat doen mantelzorgers?

Mantelzorgers geven regelmatig zorg aan mensen uit hun nabije omgeving. Ze helpen hun partner of zorgbehoevende ouder bij zaken die hij/zij zelf niet (goed) meer kan. Ze staan paraat voor een buurman, broer of tante die op zorg aangewezen is. Ze springen bij in de zorg voor een ziek kleinkind… De rolluiken optrekken, langskomen voor een kopje koffie, de administratie bijhouden, een was doen, helpen bij de maaltijd... Er zijn heel veel manieren waarop mensen 'een mantel van zorg' geven aan elkaar.

Mantelzorgers zijn goud waard!

Mantelzorgers zijn het hart van de thuiszorg! Op 23 juni 2011 zegt Familiezorg West-Vlaanderen vzw dan ook heel oprecht en met veel waardering DANK aan alle mantelzorgers.

Ondersteuning van de mantelzorgers

Mantelzorger zijn is een verrijkende en vreugdevolle ervaring. Toch kan de zorg soms ook zwaar wegen. Daarom wil Familiezorg West-Vlaanderen vzw mantelzorgers ondersteunen. Hoe?

  • Meer dan 1200 verzorgenden, 100 praktijkhelp(st)ers, 400 vrijwilligers en 100 verantwoordelijken staan de mantelzorgers dagelijks bij. Met praktische hulp, maar ook met een luisterend oor en een bemoedigend woord.
  • Familiezorg West-Vlaanderen vzw maakte een ‘kleine inspiratiegids voor mantelzorgers’, als hart onder de riem. Elke mantelzorger kan deze gratis brochure aanvragen in het regiohuis van Familiezorg West-Vlaanderen vzw.
  • Het Regionaal Dienstencentrum Zonnewende van Familiezorg West-Vlaanderen vzw organiseert elk jaar lezingen en bijeenkomsten voor mantelzorgers.


  • mantelzorger

    zij zorgen
    met liefde
    in een mantel
    met zakken
    die uitpuilen
    van zoet en
    van druiven
    van wijn en
    van pijn
    van zalf en
    van huiver

    een mantel
    met een kraag
    tegen hagel
    een voering
    van zijde
    en zakken
    vol wol

    bd
    voor Familiezorg West-Vlaanderen vzw
    Dag van de Mantelzorg – 23 juni 2011