'Dementievriendelijk Brugge' laureaat Europese EFID Awards
Het project 'Samen voor een dementievriendelijk Brugge' is één van de tien Europese laureaten van de EFID Awards. Op 16 januari 2012 werden de EFID Awards in Brussel uitgereikt in aanwezigheid van Prinses Mathilde. Tien projecten (verspreid over acht landen) krijgen elk 10.000 euro. De awards zijn een blijk van erkenning voor deze voorbeeldpraktijken en moedigen hun verdere verspreiding aan.
Prinses Mathilde en de laureaten van de EFID Awards 2012.
Foto: Network of European Foundations (NEF)
De 10 winnende projecten werden gekozen door een onafhankelijke internationale jury, voorgezeten door Minister van Staat Magda Aelvoet. De 9 andere deelnemers kwamen uit heel Europa:
- 'Vermist@hekla' is het andere Vlaamse project dat zich laureaat mag noemen. HEKLA is de politiezone van de gemeenten Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar. Het project wil vermiste personen met dementie snel lokaliseren en weer naar huis brengen. HEKLA is het resultaat van de samenwerking tussen de lokale politie en andere mensen in de gemeenschap. De aanpak is gebaseerd op netwerkvorming en is zo succesvol dat al acht lokale politiediensten hem hebben overgenomen waaronder ook Brugge.
- de Bistrots Mémoire zijn in 2004 ontstaan in Rennes (Frankrijk). Ze bestaan al in meer dan veertig gemeenten over heel Frankrijk. Mensen met dementie, mantelzorgers, professionele hulpverleners en vrijwilligers ontmoeten elkaar op 'normale' en aangename plaatsen om hun emoties en ervaringen te delen.
- in Duitsland betrekt de Alzheimer Beratungsstelle Enger met succes tal van actoren uit de lokale gemeenschap bij het creëren van mogelijkheden voor mensen met dementie om andere inwoners van alle leeftijden te ontmoeten. Samen beoefenen ze een brede waaier van activiteiten.
- Casa Alzal in het Zuid-Italiaanse Lamezia Terme is een intergenerationeel gemeentelijk dagcentrum voor personen met dementie en hun familie. Het centrum moedigt de participatie aan van mensen in alle leeftijdsgroepen en in de ‘natuurlijke’ netwerken die in een gemeenschap groeien. Zo wordt de integratie bevorderd en wordt tegelijk de generatiekloof smaller.
- Zusammen ist man weniger allein! in het Duitse Lübbecke is een vernieuwende aanpak die mensen met dementie in een vroeg stadium ondersteunt. Dat gebeurt in tweewekelijkse groepen, sport- en andere activiteiten, onder leiding van vrijwilligers die hiervoor speciaal zijn opgeleid.
- Aktion Demenz in Voralberg in Oostenrijk slaagt er met bescheiden middelen in gemeenten te mobiliseren voor de strijd tegen de stigmatisering die met dementie is verbonden. Men doet dat door alle actoren van de burgersamenleving te betrekken bij het opzetten van originele en efficiënte programma’s.
- Service for People with Young Onset Dementia & their Families in het Verenigd Koninkrijk biedt specifieke en individuele ondersteuning en empowert de lokale gemeenschap bij het nemen van initiatieven voor een betere integratie van mensen van 30 tot 65 jaar met vroegtijdige dementie.
- het Twinning Programme van Alzheimers’s Disease International, dat de uitwisseling van ideeën en goede praktijken bevordert, heeft in Bulgarije gezorgd voor een vlottere uitwisseling van expertise met het buitenland. Het gaat in dit geval met name om de strijd tegen vooroordelen en uitsluiting zoals mensen met dementie die ervaren. Die strijd wordt gevoerd met een krachtig bewustmakingsprogramma bij het ruime publiek.
- Oficinas Terapêuticas in het Portugese Lissabon helpt mensen met dementie om hun zelfbeeld te verbeteren door het ontwikkelen van oude en nieuwe vaardigheden en door de beeldvorming over dementie te veranderen, onder meer dankzij de samenwerking met stedelijke instellingen zoals musea.
Door lokale initiatieven die de sociale inclusie bevorderen te bekronen met een Europese award, hoopt het 'European Foundations Initiative on Dementia' andere projecten aan te moedigen die bijdragen tot een betere bewustmaking rond dementie.
Bron: persbericht NEF