Afdrukken (pop-up)
Je bent hier: Nieuws en actualiteit | Verteltas dementie voor op school en thu...

Verteltas dementie voor op school en thuis

Publicatie: donderdag 4 april 2019

Inzetten op een positieve genuanceerde beeldvorming rond dementie begint vroeg. Daarom herwerkten de twee West-Vlaamse expertisecentra dementie (ECD) de verteltas dementie voor het onderwijs. Deze verteltas bevat een gevarieerd aanbod van spelmateriaal, leesboeken en achtergrondinformatie rond het thema dementie.

Het materiaal is afgestemd op leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar. De tas is bruikbaar in de klas als lesmateriaal, maar kan ook mee naar huis genomen worden om er samen met (groot)ouders rond te werken. De geknoopte zakdoek (‘om dementie niet te vergeten’) is het centrale symbool.

De expertisecentra dementie Foton en Sophia benadrukken met dit initiatief de noodzaak om de brede bevolking te sensibiliseren rond dementie. “Vaak komen kinderen in contact met dementie in de eigen familie, bij buren of kennissen. Met de verteltas krijgen ze correcte informatie en leren ze op een speelse manier respectvol omgaan met mensen met dementie. Daarin ligt de basis voor een dementievriendelijke woon- en leefomgeving,” zegt Hilde Delameillieure, coördinator van Foton. “Tegelijk betrekt de verteltas leerkrachten, begeleiders, ouders en grootouders mee in deze positieve beweging.”

De verteltas  kwam oorspronkelijk tot stand n.a.v. de Werelddag Dementie van 21 september 2017 in Roeselare. Het was een initiatief van de expertisecentra dementie Foton en Sophia, Zorgbedrijf Roeselare, Alzheimerliga Vlaanderen, kenniscentrum ARhus, hogeschool Vives, stad Roeselare, VISO campus Polenplein en verschillende woonzorgcentra.

Op basis van feedback herwerkten Foton en Sophia de verteltas. Hij is nu breed ter beschikking voor de scholen in heel West-Vlaanderen. Deze realisatie is mogelijk dankzij o.m. de financiële steun van S-Sport // Recreas en de inzet van de bezoekers van het atelier Den Achtkanter in Kortrijk.

De verteltas is te koop voor € 75 of te leen bij Foton en Sophia.

 Meer info?

expertisecentrum dementie Foton
Biskajersplein 2, 8000 Brugge
foton@dementie.be
tel. 050 44 67 93
www.dementie.be/foton