Afdrukken (pop-up)
Je bent hier: Nieuws en actualiteit | Raamstickeractie ‘hier ben je welkom om ...

Raamstickeractie ‘hier ben je welkom om je kindje te voeden’

Publicatie: maandag 30 september 2019

Brugge – 30/09/2019.  Vandaag begint de Borstvoedingsweek (symobolisch in de 40e week, want een zwangerschap duurt gemiddeld veertig weken). Het Perinataal Netwerk van het Huis van het Kind Brugge lanceert bij deze gelegenheid de raamstickeractie ‘hier ben je welkom om je kindje te voeden’.                  

Mama’s bewust op pad met hun baby

Jonge moeders van vandaag hechten er belang aan om met hun baby ook buitenshuis activiteiten te ondernemen: een boodschap doen in de stad, een vriendin ontmoeten bij een kopje koffie in een café… Ze gaan daarbij bewust op zoek naar locaties waar ze ook met hun baby welkom zijn. “Dat mama’s op pad gaan met hun kind, is positief,” stelt Mireille Picard, coördinator van het Expertisecentrum Kraamzorg ‘de wieg’. “Of ze nu borstvoeding of flesvoeding geven, het is belangrijk dat jonge moeders sociale contacten blijven hebben. Dat is goed voor hun eigen psychisch welzijn én dat van hun baby.” Recent nog was er media-aandacht voor het feit dat 1 op 5 vrouwen kampt met psychische problemen tijdens de zwangerschap of na de bevalling (www.wolkinmijnhoofd.be). Eén van de factoren die kan helpen om mentaal gezond te blijven is deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Raamsticker

Jonge moeders weten graag waar ze hun baby rustig kunnen voeden in de openbare ruimte. Samen met het Perinataal Netwerk van het Huis van het Kind Brugge (dat heel wat zorgpartners verenigt) ontwierp en drukte ‘de wieg’ daarom een raamsticker met het internationale borstvoedingslogo en de uitnodigende slogan ‘Hier ben je welkom om je kindje te voeden’. Via deze sticker kunnen handelaars, winkeliers, de dienstensector en horeca-uitbaters in Brugge kenbaar maken dat ze (borst)voedende mama’s en hun hongerige baby extra welkom heten. Meer nog, ze kunnen hun engagement registreren op www.dewieg.be; handig voor mama’s die op stap zijn en online willen zoeken waar ze terecht kunnen.

Cosy corner

“Veel is er niet nodig,” stelt Mireille Picard gerust. “Een rustig plekje én een vriendelijke ontvangst volstaan om een ‘(borst)voedingsvriendelijke locatie’ te zijn. Wie graag een stapje verder gaat en een echte ‘cosy corner’ wil inrichten, staan we vanuit ‘de wieg’ graag bij met raad en daad.” De Openbare Bibliotheek Brugge, zelf partner van het Huis van het Kind Brugge, geeft vandaag het goede voorbeeld en hangt alvast de nieuwe raamsticker op. Op de kinder- en jeugdafdeling op de eerste verdieping is een comfortabele hoek voorzien voor voedende mama’s. Bovendien komen baby’s er via het project Boekstart ook in contact met het ruime boekenaanbod van de bibliotheek voor deze doelgroep.

Praktisch

Voor een gratis raamsticker kan je terecht bij het Expertisecentrum Kraamzorg ‘de wieg’ (Ezelpoort 5, 8000 Brugge, 0473 45 14 38, info@dewieg.be) of bij de partners van het Huis van het Kind Brugge (www.huisvanhetkindbrugge.be).