Afdrukken (pop-up)
Je bent hier: Nieuws en actualiteit | Terugblik op de Week van de Kraamzorg 20...

Terugblik op de Week van de Kraamzorg 2010

Publicatie: maandag 14 juni 2010
Week van de Kraamzorg

Maandag 10 mei in Roeselare en dinsdag 11 mei in Brugge

Informatief ontmoetingsmoment met partners in de zorg

Op 10 en 11 mei 2010 vond een bijeenkomst plaats met partners in de zorg. De broodjeslunch was een ideale start van een (hernieuwde) kennismaking tussen kraamzorgverantwoordelijken en de zorgverleners uit de sector (zelfstandig vroedvrouwen, verantwoordelijken van diensten voor kinderopvang,..). Vervolgens lichtte Mireille Picard, consulente van het Expertisecentrum Kraamzorg 'de wieg', de aanwezigen in over de nieuwe wetenschappelijke inzichten rond koorts bij kinderen en over het herziene koortsbeleid van Kind & Gezin. Deze jaarlijkse informele bijeenkomst blijft een belangrijk kanaal van uitwisseling en is voor partners in de zorg een uitgelezen kans om de recente ontwikkelingen in het vakgebied op de voet te volgen!

Maandagavond 10 mei in Roeselare en woensdagnamiddag en –avond 12 mei in Brugge

Opendeurmomenten

Op maandag 10 en woensdag 11 mei 2010 zette het Expertisecentrum Kraamzorg 'de wieg' zijn deuren wijd open. In Brugge toonden we het pas vernieuwde huis... Ouders konden inschrijven voor leuke, praktijkgerichte en informatieve workshops, zoals: borstvoeding, anders bevallen, hoe creatief omgaan met bezoek en het gebruik van draagdoeken. Tot ons genoegen mochten we dit jaar ook heel wat (aanstaande) vaders verwelkomen! Terwijl de ouders een workshop volgden, konden de kinderen knutselen in het kinderhoekje.

Gezelligheid was troef.... De mama’s bewonderden elkaars baby of zwanger buikje en wisselden informatie uit. De aardbeien, de snoepjes en de mooi versierde cakejes brachten alles extra op smaak... De kindjes genoten van het zien 'ploffen' van de popcorn om ze daarna lekker op te smullen.

Tussen de workshops door konden de gasten bij verschillende infostands terecht voor inlichtingen over thuiskraamzorg, de uitleendienst van 'de wieg' en ons kwaliteitslabel als Borstvoedingsvriendelijke Organisatie, enz. We boden dit jaar ook een uitgebreide boekenstand aan boordevol literatuur rond zwangerschap en geboorte, opvoedkundige thema's, enz. Maar er werd ook volop gegrasduind in leuke kinderboekjes, boeken met versjes, liedjes,... Voor deze boekenstand konden we rekenen op een goede samenwerking met boekhandel Toeteloet uit Waregem.

Week van de Kraamzorg 2010

Heel bijzonder en ontroerend was het onverwachte weerzien in Brugge van 'Moeder Courage', een groep van 8 vrouwen die elkaar 15 jaar geleden ontmoetten tijdens de activiteiten van 'de wieg' voor zwangere en pasbevallen moeders. Nog altijd komen deze moeders regelmatig samen en na 15 jaar gebeurde dit opnieuw op de plek waar het allemaal begon... Met een zelfde intense groepsdynamiek als toen!

Vrijdag 14 mei 2010 in Roeselare

Zwangerschapsyoga: een kennismaking

Mevr. Demeulemeester van yoga-centrum amba-amba uit Desselgem liet de deelnemers proeven van zwangerschapsyoga. Na een korte toelichting en uitwisseling van vragen en verwachtingen ging elkeen zelf aan de slag. Het werd een bijzonder leuke ervaring. De mama's waren verwonderd hoe ontspannend yoga werkt. En ongetwijfeld hebben ook de baby's meegenoten!

Met dank aan Els Soete en Mireille Picard