Afdrukken (pop-up)
Je bent hier: Nieuws en actualiteit | Wereld Borstvoeding Week

Wereld Borstvoeding Week

Publicatie: maandag 30 september 2013

Met een knipoog naar de gemiddelde zwangerschapsduur vieren vele Europese landen in de veertigste week van het jaar de Wereld Borstvoeding Week.

Ook Familiezorg West-Vlaanderen vzw verleent haar volle steun aan mama’s die borstvoeding (willen) geven!

Zo is het Expertisecentrum Kraamzorg ‘de wieg’ hét adres voor deskundige, praktijkgerichte en persoonlijke informatie over onder andere borstvoeding.

Verder zijn alle medewerkers van Thuiskraamzorg ‘de wieg’ deskundig opgeleid om moeders met raad en daad thuis bij te staan tijdens de – zó belangrijke – eerste weken en maanden.

Wist u trouwens dat ‘rust’ een grote rol speelt in het welslagen van de borstvoeding?

Enkele tips uit onze reeks ‘EHBV: Eerste Hulp bij Borstvoedingsvragen’

  • Slaap tijdens de dag mee met uw baby.
  • Geef uzelf minstens twee keer per dag een (half) uurtje vrij.
  • Kan u niet slapen overdag? Geniet van uw hobby, lees een boek, beluister uw lievelingsmuziek of kijk even naar het tv-programma dat u hebt opgenomen.
  • Gun uzelf wat tijd: terwijl iemand voor uw baby zorgt, kan u even naar buiten, genieten van een heerlijk bad of een kappersbezoekje.
  • Een kraamverzorgende in huis doet wonderen! Terwijl u rust, zorgt zij voor uw baby en voor een opgeruimd, gezellig huis. Vraag voldoende kraamzorg aan! Een halve dag per week zal uw vermoeidheid niet kunnen opvangen. De kraamzorg kan wekelijks worden aangepast. Aarzel dan ook niet om tijdelijk extra kraamzorg aan te vragen.

Een kraamverzorgende aan het woord
“Als ik aankom bij een kraamgezin, vraag ik altijd hoe het gaat en pols ik naar de ‘vermoeidheidsgraad‘ van de mama (én papa). Is het ‘code oranje’, dan adviseer ik de mama naar bed te gaan. Dat vraagt soms wat overredingskracht, maar uiteindelijk zie ik alleen maar positieve resultaten. Mama kan er weer tegenaan en ondertussen heb ik kunnen zorgen voor een lekkere maaltijd, is het wasgoed gestreken en het huis weer gezellig in orde. Dat geeft me heel veel voldoening!”

Sinds 2008 is ‘de wieg’ gecertificeerd als ‘Borstvoedingsvriendelijke Organisatie’. Momenteel is de re-certificering aan de gang!